Tomatsoppa - som jag gör den (4 personer eller 12 personer)
​Koktid ca 20 min

Jag brukar koka 12 portoner soppa för den håller sig fint i flera dagar i kylen och kan värmas upp försiktigt flera gånger. 1 kg "normalstora" tomater är ca 10-12 st. Varje tomat väger ca 100 gr.

för 4 personer
1/2-3/4 kg tomater
2 vitlöksklyftor fint hackade
2 st gula lökar fint hackade
1 msk smör eller olivolja
1,5 msk vetemjöl
2 tsk salt
1 krm paprikapulver
1 l grönsaksbuljong
0,5 dl vispgrädde
1 msk tomatpuré för färgens skull
krydda med basilika, timjan och svartpeppar
en skvätt sherry eller madeira

för 12 personer
1,5 kg tomater
6 vitlöksklyftor fint hackade
6 st gula lökar fint hackade
3 msk smör eller olivolja
4,5 msk vetemjöl
6 tsk salt
3 krm paprikapulver
3 l grönsaksbuljong
1,5 dl vispgrädde
3 msk tomatpuré för färgens skull
krydda med basilika, timjan och svartpeppar
en större skvätt sherry eller madeira

Så här gör du
Doppa tomaterna i kokande vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyyftor och fräs dem tillsammans med lök och vitlök i smör eller olivolja. Strö över mjölet och blanda ordentligt. Tillsätt buljong, tomatpuré och kryddor allt utom salt och låt blandningen koka i 15-20 min. Dra grytan från spisvärmen och smaka av med grädde, sherry/madeira, ev salt och andra kryddor.
Lycka till önskar Margaretha
Gott att servera tilll är rostat bröd med god ost eller vitlöksbröd. Vitt bröd med smör och pressad vitlök som steks i ugn i ca 225° tills de fått färg. Servera öl, isvatten, rött eller vitt vin.

Skriv ut recept