Bäckdalen-original-logotype-2015-20x10-mobil

Platt örtkaka

2 msk ljummet vatten
15 gr jäst
1 msk socker
1/2 tsk salt
100 gr rumsvarmt smör
1 medelstort ägg
100 gr riven välagrad ost t.ex. Grevé,Wästerbotten, parmesanost
1,5 dl färska örter t.ex. basilika, kyndel, mejram, oregano, timjan
knappt 4 dl vetemjöl (något mer med oliver i degen)
ev 1 dl kärnfria gröna oliver
2 msk olivolja
Att lägga ovanpå
50 gr kallt smör
1 tsk gourmetsalt

Så här gör du
Smula ner och lös jästen i ljummet vatten och ställ åt sidan. Rör smör, socker och salt. Tillsätt jästblandningen, ägget, den rivna osten och de hackade örterna. Eventuellt också grovhackade oliver. Blanda till sist i mjölet. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.
Arbeta ihop degen på bakbordet och knåda lite för hand.
Om du gör degen i matberedare så vänta med att tillsätta örter och oliver. Hacka dem för hand och knåda in dem i degen. De blir annars för finfördelade. Jäs degen i 1-2 timmar. Tumma eller kavla ut degen till en stor och tunn kaka (som en pizza). Skiva smöret tunt och lägg det på degkakan och strö saltet över. Grädda mitt i ugnen i 225° i 10-15 min.
Serveras i tunna snibbar eller bitar. Är god även dagen efter.diam.

Skriv ut recept